Hong Luo Club

Beijing, China
Fotografia © Shu He
Fotografia © Shu He
Fotografia © Shu He
Fotografia © Shu He
Fotografia © Shu He
Dibuix © MAD
Architects
MAD
Localització
Beijing, China
Any
2006

The expansion of Beijing city has intensively accelerated the development of its periphery area for the last few years, which thereby helped develop the first space typology in China. In the meantime, the suburbia emerged gradually.

A wood bridge was introduced as an access to the Club House. The house has two branches, one is a swimming pool floating on the lake, the other is an underwater platform. The architectural form is shaped by people's circulation. Two major roads converge at the center of the house and reach all the way up along an ascending roof. The ever changing water surface joins the ascending roof, expressing the transition from liquid to solid. The space structure and the functions of the house are integrated naturally.

The main access to the house will bring the visitor to 1,300 mm under water, where people feel like walking in the lake. The access road ascends to the ground level gradually as it nears the house, which reveals the main function of the building -- a gathering space. The roof shape is a projection of the linear, functional organization of the ground level's program. The outdoor swimming pool is built into the lake, which keeps the surfaces of the natural and the artificial water at the same level.

The architecture explores the city dwellers' understanding of the nature. Hong Luo Club House creates an ever changing space that echoes with the surroundings, where people and the nature are united. The mountain and the water provide hope and inspirations for people who live in concrete woods.

Project Name: Hong Luo Club
Location: Beijing, China
Design Period: May, 2005
Client: Beijing Earth Real Estate Develops Company
Architect: Yansong Ma, Yosuke Hayano
Project Team: Florian Pucher, Shen Jun, Christian Taubert, Marco Zuttioni, Yu Kui

Structure and Material: Steel-concrete
Building Area: 487.2 sqm
Cost: $192.000
Construction Period: Oct, 2005--May, 2006
Associate Architects and Engineers: IDEA Design Studio
Client: Beijing Earth Real Estate Develops Company
Program: Club
Site Location: Beijing, China
Building Area: 487.2 sqm
Director : Yansong Ma, Yosuke Hayano
Project Architect: Florian Pucher
Design Team: Shen Jun, Christian Taubert, Marco Zuttioni, Yu Kui
Associate Architects and Engineers: IDEA Design Studio

Projectes relacionats

  • De Vinos y Viandas
    Zooco
  • HA14 Einfamilienhaus
    Schiller Architektur
  • Goodman
    Zooco
  • Big and Tiny
    Zooco
  • M4
    Zooco

Revista

Altres projectes per MAD

Absolute Towers
Mississauga, Canada
China Wood Schulpture Museum
Harbin, China
Huangshan Mountain Village
Huangshan, China
Chaoyang Park Plaza
Beijing, China
Gardenhouse
Beverly Hills