Caesura

Brooklyn
Foto © Albert Vecerka / ESTO
Foto © Albert Vecerka / ESTO
Foto © Albert Vecerka / ESTO
Foto © Albert Vecerka / ESTO
Foto © Albert Vecerka / ESTOP
Foto © Ray Cavicchio Photography
Foto © Ray Cavicchio Photography
Foto © Ray Cavicchio Photography
Foto © Albert Vecerka / ESTO
Foto © Albert Vecerka / ESTO
Architekten
Dattner Architects
Standort
Brooklyn
Jahr
2018
Bauherrschaft
Jonathan Rose Companies

A caesura is a break in a line of poetry or music. Caesura, the residence, offers a sanctuary from the intensity of urban life. A distinctively modern, human-scaled building that stands out from the surrounding high-rise buildings, Caesura anchors a key corner in downtown Brooklyn’s cultural district. The building’s innovative program includes furnished micro-units, a yoga studio, and a lending library of household goods.

Situated across from the Brooklyn Academy of Music Opera House, and next to the Mark Morris Dance Center and Theater for a New Audience—Caesura adds to the cultural diversity of the neighborhood. The mixed-use building houses the Center for Fiction, where readers and writers share their passion for literature, rehearsal studios for Mark Morris Dance Center, and retail space fronting on the Arts Plaza. Extensive glazing at the lower floors highlights the available cultural components and activates the pedestrian experience.

Above the cultural base are 123 market-rate, middle-income, and affordable apartments. The variety of apartments accommodates a range of modern urban households, each unit carefully laid out to create light-filled spaces with high-quality finishes. 47 of the apartments are micro-units, each no more than 320 square feet, with a fully functional bathroom and kitchen. Many of these highly efficient studio units incorporate flexible, convertible furniture—a sofa and shelving unit that converts to a bed and an expandable dining table—to optimize the living space.

On a constrained urban site, the Caesura maximizes shared communal areas by offering a fitness center, yoga studio, and bike room to encourage an active lifestyle, a common goods lending library, a community lounge for social gatherings, and a double-height conservatory for yoga and quiet contemplation. A landscaped roof terrace animates the “fifth façade,” providing a natural connection for residents in the heart of the city.

This project was designed in association with Bernheimer Architecture.

Dazugehörige Projekte

  • Gebäudeadaptierungen Rathausbereich - Zwentendorf
    maul-architekten zt gmbh
  • FON - Wohnbau und Kindergarten Fontanastraße
    GERNER GERNER PLUS
  • GOLD - Wohnbau Goldberg
    GERNER GERNER PLUS
  • BENE - Wohnbau Benedikt
    GERNER GERNER PLUS
  • PUCH - Wohnbau Puchsbaumgasse
    GERNER GERNER PLUS

Magazin

Andere Projekte von Dattner Architects

Shefa School
New York
The Residences at PS 186
New York
Bronx Library Center
Bronx
Hudson Yards Station at 34th Street
New York
Via Verde – The Green Way
Bronx