Fire station of the voluntary fire department Fleres

Fleres, Italien
Foto © Oskar Da Riz
Foto © Oskar Da Riz
Foto © Oskar Da Riz
Foto © Oskar Da Riz
Foto © Oskar Da Riz
Foto © Oskar Da Riz
Foto © Oskar Da Riz
Foto © Oskar Da Riz
Foto © Oskar Da Riz
Zeichnung © Roland Baldi Architects
Zeichnung © Roland Baldi Architects
Zeichnung © Roland Baldi Architects
Architekten
Roland Baldi Architects
Standort
Fleres, Italien
Jahr
2015
Bauherrschaft
Comune di Brennero
Team
Harald Kofler, Karin Kretschmer

With its striking monolithic façade, characterised by clear and modern design and a deliberate selection of stone, glass and aluminum, the fire station was conceived as a continuation of the scree, caused by periodic mudflows from the mountain slope behind the construction area. By partially integrating the scree into the retaining dam, a sense of the optical continuation of its movement downstream is conveyed.
Custom made gabions were lined with dolomitic rocks and rubble sourced from on-site excavations for the design of the façades. The use of local stones and the façade’s gabion-walls strengthen the identity between the construction site and the building and blend the fire station’s modern design with its natural surroundings.

Dazugehörige Projekte

  • Eissporthalle Davos
    Walter Bieler AG
  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects

Magazin

Andere Projekte von Roland Baldi Architects

Headquarter TechnoAlpin
Bolzano, Italien
Ropeway Merano 2000
Meran, Italien
Angela Nikoletti Square
Bolzano, Italien
Cultural Center Rosenbach
Bolzano, Italien
District Heating Plant
Klausen, Italien
Lunch room EURAC
Bolzano, Italien