Neri&Hu Design and Research Office

The HUB Performance and Exhibition Center

Shanghai, China - 2015
24. August 2017
Photo: Dirk Weiblen (All images courtesy of v2com)
"Moving elements in a city, and in particular the people and their activities, are as important as the stationary physical parts. We are not simply observers of this spectacle, but are ourselves a part of it, on the stage with the other participants." – Kevin Lynch, The Image of the City
Location: Shanghai, China
Architect: Neri&Hu Design and Research Offices
Area: 15,700 sq m
Completion Date: October 2015

Neri&Hu Design and Research Office's The HUB Performance and Exhibition Center has received a 2017 AZ Award in the Institutional Interiors category.
"The Forest" Exhibition Hall (Photo: Dirk Weiblen)
The ongoing events and visitors that inhabit this urban oasis, together with the designed spatial elements, bring a transformative and invigorating life to a neighborhood in the making. As Shanghai expands, the Hongqiao District has become its new vibrant neighborhood because of the concentration of Hongqiao Railway and Subway Station, Hongqiao Airport, the new Convention Center and the CBD. The developer Shui On Land, the mastermind behind the Xintiandi development, introduced the HUB mixed-use development in the heart of this new district. The highlight of this complex is the Performance and Exhibition Center that is envisioned as the “hot spot” of culture and arts of the new neighborhood. 
"The Forest" Exhibition Hall (Photo: Dirk Weiblen)
The interior concept draws inspiration from the landscape to create a nature-like environment that provides retreat from the heavily built context and visual overload of contemporary culture. The performance center’s interior is conceived as a five-story urban oasis in the form of a solid rock set inside the exterior envelope; spaces are carved out and programmatic elements are inserted.
Escalator Tunnel (Photo: Dirk Weiblen)
Visitors arriving from the subway station find themselves walking into an underground space, with the ceiling covered in metal tubes mimicking the roots of the forest above. A dramatic escalator tunnel with deep ceiling coves leads to the primary exhibition hall.

A floating canopy of wood sticks hovering over the three-story atrium transforms the space into a forest. Gallery openings are wrapped in interlocking solid sandstone and light walnut balustrades. The visitors experience is constantly alternating as one meanders along the cavernous galleries and bridges.
"The Forest" Exhibition Hall (Photo: Dirk Weiblen)
Hidden at the upper levels is the treasure box—a 750-seat performance hall with floating screens - associating with the bamboo slips from ancient China to “record” the stories inside.
"The Lantern" Performance Theatre (Photo: Dirk Weiblen)
"The Lantern" Performance Theatre (Photo: Dirk Weiblen)
One can discover other delightful spaces carved into the sandstone: golden toilet cubicles; a cigar room; a salon and bars in form of wooden houses that are inserted into the rock; halls of mirrors in black-glazed tiles with green toilet rooms; bronze elevator cabs; private VIP rooms dressed in hand-painted tiles that narrate the story of Hongqiao District’s humble past; and a golden trellis inside the VIP Lounge dotted with intricately crafted pendant lights. 
VIP Viewing Room (Photo: Dirk Weiblen)
VIP Lounge (Photo: Dirk Weiblen)
Pre-function Bar (Photo: Dirk Weiblen)
Restroom (Photo: Dirk Weiblen)
Floor Plan (Drawing: Neri&Hu)
Section (Drawing: Neri&Hu)

Related articles

Featured Project

Ulrike Brandi Licht

Elbphilharmonie Hamburg

Other articles in this category