120 affordable apartments, winner

Geneva, Switzerland
Photo © Jean-Michel Landecy
Photo © Jean-Michel Landecy
Photo © Jean-Michel Landecy
Photo © Jean-Michel Landecy
Photo © Jean-Michel Landecy
Photo © Jean-Michel Landecy
Photo © Jean-Michel Landecy
Architects
meier + associés architectes
Address
Route de Meyrin, Geneva, Switzerland
Year
2011
Cost
Undisclosed
Stories
5-20 Stories
Client
Fondation HBM Jean Dutoit
Architecte associé
Burckhardt Partner

This project integrates a large apartment building into the wider context of a cantonal urbanisation plan. However, the building seeks its own rules of composition – derived from the location – to create its own autonomy and identity.

Surrounded by newly planted trees, the building has a visually pleated effect created by undulating bands of subtly coloured concrete on the walls. The balcony parapets and inset glass façade together create an “organic” rhythm that emulates the foliage of the trees.

Movement around the building is by means of naturally lit stairwells, situated on the front façade: a location that lends dignity to this communal and social space. The project uses rational typologies that accommodate the building’s perfect north-south orientation and built-up surroundings. These typologies are inspired by local layout styles, which historically consist of a central communal core around which are placed two traversing apartments and one apartment that is mono-oriented to the south.

The interior of each apartment consists of an entrance hall leading into a living area extending through the full depth of the building, from garden to street. Depending on the size of the apartment, the bedrooms are either north- or south-facing. The living rooms of all apartments open onto the broad balcony-terrace.

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by meier + associés architectes

"Le Chaucey" primary school, winner
Coppet, Switzerland
«Topali» mountain refuge, winner
St. Niklaus, Switzerland
Villa CP
Corsier, Switzerland
The "CIFOM" technical college
Le Locle, Switzerland
«Les Pressoirs» secondary school, winner
Lonay, Switzerland
Lundin Petroleum
Collonge-Bellerive, Switzerland