Art House

Courtesy of Jeremy Bittermann
Courtesy of Jeremy Bittermann
Courtesy of Jeremy Bittermann
LEVER Architecture

Located on Portland’s historic North Park Blocks, ArtHouse is the first purpose built residence for the Pacific Northwest College of Art (PCNA). The building connects the artistic life of the PNCA student community to the park blocks with spaces and experiences that encourage interaction and dialogue. The building includes a café, retail, and a gallery/community space for students that link the entry on the park to an interior courtyard focused around an expansive rain garden. The garden both serves as a place to congregate and mitigates storm water runoff. Upper floors contain a mix of studio, two, and three-bedroom units that house approximately 130 students. Units are designed as day-lit volumes with generous windows and careful placement of services to maximize available wall space.

Access to daylight and views shapes the building on every level. The residential corridors are brought to the edge of the building with four cuts that split apart the building mass to bring daylight into the circulation spaces that also serve as student galleries. The street elevations deflect inward at the cuts and cantilever out at the corner over the sidewalk to create the form of the building. A single canopy at the building base collects the entries to the housing, café, retail, and service.

The street-level façade is comprised of a local flashed brick punched with large expanses of glass. The upper floors are composed of chevron-shaped silver metal panels framed with deep window reveals that shift from floor to floor. The repetition of movement at multiple scales—in the building and with the shape of the individual metal panels—creates a dynamic play of light across the façade that is constantly changing based on the time of day and point of reference.

Related Projects

Other Projects by LEVER Architecture