Bal Harbour House

Bal Harbour, Florida
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Photo © Karen Fuchs Photography
Architects
Oppenheim Architecture + Design
Team
Chad Oppenheim (Principal in charge), Kevin McMorris, Juan Calvo, Alexis Cogul, Alex Lozano
Structural
Optimus
Structural Design MEP
L. Triana Associates
Lighting
Radiance Lighting
Pools
Aquatic Consultants

This new single-family house on the last vacant lot in the most exclusive Bal Harbour residential community. The house is an elegant two-story structure with a rooftop pool, designed for entertaining with generous seating areas, lush landscaping, and spectacular waterfront views. Two big courtyards divide the volume creating indoor-outdoor spaces in constant dialogue through the use of terraces, optimized for maximum enjoyment and appreciation of Miami’s tropical climate.

The home is designed within volumes that shift to create a sequence of courts. Base volumes clad in stone shift beneath the upper concrete volumes. These are detailed to preserve the purity of the elemental forms through restrained materiality of concrete, travertine, and custom finished wood.

From the arrival in the car court with concealed stone garage doors to the main entry flanked by travertine reflecting pools, through the interior of the house, a continuity of material is maintained. This reinforces interplay with the landscape where interior and exterior become indistinguishable. The living, dining, entertainment, and service areas have immediate connections to interior courtyards through sliding glass panels that disappear into travertine clad walls, maintaining constant reference and visibility to the bay. The covered exterior deck and pool are also finished in travertine, maintaining a fluid connection that culminates with a glass-walled pool, creating a sublime interplay with the bay.

The second floor is organized around a large linear playroom flooded with natural light via four large skylights. The six bedrooms on either side of this spine all have access landscaped terraces. The master bedroom, accessed via a private anteroom, spans the width of the house with a continuous balcony towards the bay. It has separate master bathrooms - one with a spa the other with a gym.

The landscaped roof deck areas and wood-clad jacuzzi offer a view of the bay and neighboring islands.

Related Projects

  • Bærum Cultural Center
    Snøhetta
  • Museum of Inuit Art
    gh3
  • Russell Hill Road
    gh3
  • House 60
    gh3
  • Bibliothek der Hochschule für Technik und Wirtschaft
    HerbstKunkler Architekten

Magazine

Other Projects by Oppenheim Architecture + Design

House on a Dune
Harbour Island, Bahamas, West Indies, Bahamas
Wadi Rum Resort
Wadi Rum, Jordan, Jordan
Cor
Miami, Florida
Cube
Miami, Florida
Element
Miami, Florida
Enea Headquarters
Jona, Switzerland