Canteen Ditzingen

Ditzingen, Germany
Photo © David Franck
Photo © Iwan Baan
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Architects
Barkow Leibinger
Location
Ditzingen, Germany
Year
2008
Client
TRUMPF GmbH + Co. KG
Team
Johanna Doherty, Christina Eickmeier, Philipp Heidemann, Caspar Hoesch, Christina Möller, Mathias Oliva, Dagmar Pelger, Klaus Reintjes, Jason Sandy, Lukas Weder (Projektleitung / Project Architect)
Construction Management
Gassmann + Grossmann, Stuttgart
Structural Engineer | Façade Consultant
Werner Sobek Stuttgart, Stuttgart
Mechanical Engineer
Krebs Ingenieure, Ditzingen
Electrical Engineer
ibb Burrer & Deuring Ingenieurbüro GmbH, Ludwigsburg
Landscape Architect
Büro Kiefer, Berlin

This pavilion provides a new central cafeteria and event space for Trumpf’s Stuttgart-based industrial campus and headquarters. It is the new social center for the company for both blue and white-collar workers. The building is conceived of as a freestanding pavilion (as opposed to the nearby factories which are continuously expanded on) enhancing its role visibly on the campus as the event space it is intended for. The pavilion, with seating for 700, enables the company’s 2000 employees to lunch around three time slots in the large central space with reserve seating in a mezzanine. When programmed for events, the space functions as an auditorium with seating for 800.

The roof structure was developed with the renowned Stuttgart-based structural engineer Werner Sobek. The intention was to create a polygonal leaf-like canopy that achieves long spans over groups of columns. The structure combines a steel frame and columns with a glulaminated wood-cell infill. These wood cells are functionally “coded” and constructed either as skylights with solar-glass, as perforated wood acoustic planking, or as artificial lighting cells modified by an aluminum-honeycombed deflector. In order to economically achieve this highly complex structure CNC routing and sawing was employed to accommodate the more than 300 unique honeycomb joints.

Client
TRUMPF GmbH + Co. KG

Size
5.400 sqm

Construction Management
Gassmann + Grossmann, Stuttgart

Structural Engineer | Façade Consultant
Werner Sobek Stuttgart, Stuttgart

Mechanical Engineer
Krebs Ingenieure, Ditzingen

Energy Design
Transsolar, Stuttgart

Electrical Engineer
ibb Burrer & Deuring Ingenieurbüro GmbH, Ludwigsburg

Landscape Architect
Büro Kiefer, Berlin

Related Projects

  • Umnutzung Schuhfabrik in 14 Wohnungen Winterthur ZH
    Graf Biscioni Architekten
  • Moritz M-store
    External Reference
  • Jané Winestore
    External Reference
  • Jiu Ke Shu Future Arts Center
    iGuzzini
  • Casa CCFF
    INGENI

Magazine

Other Projects by Barkow Leibinger

Tour Total
Berlin, Germany
Serpentine Summer House
London, Great Britain
Apartment House
Berlin, Germany
HAWE-Werk Kaufbeuren
Kaufbeuren, Germany
Trumpf Smart Factory Chicago
Hoffman Estates
Harvard ArtLab
Allston