Harvard ArtLab

Allston
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Architects
Barkow Leibinger
Location
Allston
Year
2019
Stories
1-5 Stories
Client
Harvard University
Team
Frank Barkow, Regine Leibinger, Martina Bauer (Associate), Sebastian Awick, Johannes Beck, Jordan Berta, Sophia Hannekum
Architect of Record
Sasaki Associates Inc.
Construction Manager
Lee Kennedy Co. Inc.
Structural Engineering - Concept
Werner Sobek
Structural Engineering - Executive
RSE Associates Inc.
MEP/FP Engineers
BR+A
Landscape Architect
michael boucher landscape architecture
Lighting
LAM PARTNERS

Harvard University’s ArtLab, a cross-curriculum space for the arts, is located on the school’s Allston campus in Cambridge, Massachusetts. Designed to be curated and adapted by its users, the 9,000 square-foot space will be available to students, teachers, visiting artists, and the wider community.

The building, a one-story “pinwheel-like” plan, consists of a series of studios, workshops, and media spaces that surround a common “Hub” space. The Hub, which can be opened and closed by a series of four large sliding partitions, enables performances and exhibitions, cultivating interactivity at the ArtLab’s center. Surrounding spaces provide recording studios, sound-editing stations, and rooms for rehearsal, improvisation, and informal performance.The ArtLab encourages and expands participants’ engagement with interdisciplinary arts-practice research, serving as a collaborative activator for the school and the greater Allston and Cambridge neighborhoods.

The building, which complies to Massachusetts’ high energy efficiency standards and is projected to be net-zero, is constructed of lightweight steel columns and open web steel trusses on a concrete slab on grade. Framing is mechanically fastened, able to be assembled and disassembled easily and efficiently, allowing for the building to be transferred and given a second life when needed. The steel frame is clad in transparent insulated glass and lightweight high-insulating polycarbonate panels. These panels range from transparent totranslucent to opaque, exploiting diffuse natural light and a street-level view by day, emerging as a glowing “lightbox” by night. These materials emphasize the building’s ephemerality while providing a robust and adaptable space for the arts. The roof is covered with photovoltaic panels, generating the power required for the building.

Related Projects

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Office Building Theurl
    ATP architects engineers
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Magazine

Other Projects by Barkow Leibinger

Aufbau Haus 84
Berlin, Germany
Fraunhofer Research Campus Waischenfeld
Waischenfeld, Germany
Trumpf Smart Factory Chicago
Hoffman Estates
Technology Center
Warsaw, Poland
TRUTEC Building
Seoul, South Korea