HAWE-Werk Kaufbeuren

Kaufbeuren, Germany
Photo © David Franck
Photo © David Franck
Photo © David Franck
Photo © David Franck
Photo © David Franck
Photo © David Franck
Architects
Barkow Leibinger
Location
Kaufbeuren, Germany
Year
2014
Client
HAWE Hydraulik SE
Team
Matthias Anke, Martina Bauer, Natascha Bauer, Frederic Beaupere, Franz Brunnert, Ulrich Fuchs, Johannes Gestering, Mathias Oliva Y Hausmann, Andrea Hronjec, Michael Johl, Henrike Kortemeyer, Arne Löper, Aki Nagasaka, Ruwen Rimpau, Morihide Seki, Antje Steckhan, Jonas Troescher, Tim Unnebrink, Jens Weßel, Lukas Weder (Projektleitung / Project Architect)
Project Management
Ingenics AG, Ulm
Construction Management
Höhler + Partner, Aachen
Structural Engineer
Dobler GmbH & Co. KG Planungsbüro, Kaufbeuren
HVAC and Plumbing
Albrecht GmbH, Kammlach
Electrical Engineer
Christian Kaindl, Nandlstadt
Energy Design
Rögelein + Partner Ingenieure GbR, Munich
Façade Consultant
Priedemann Fassadenberatung GmbH, Berlin
Building Physics
Müller-BBM GmbH, Planegg
Landscape Architect
Stefanie Jühling, Munich

HAWE, a manufacturer in Bavaria of mobile hydraulic systems and components, initiated a design competition in 2008, won by Barkow Leibinger, for a new production center in the context of an agricultural landscape at the edge of the Bavarian Allgäu and Alps. After a postponement due to the international economic crisis of the intervening period, the 50 000 square meters project was simplified, developed and completed on-time / under-budget in 2014.

Conceived as a „green factory“ the plan is organized around a pin-wheel of four building volumes of production halls which rotate around a central courtyard surrounded by offices, conference rooms, and cafeteria with views to the south and Alps. The pinwheel organization offers offset views for the workers into the landscape and help scale the large building down in the context of the landscape. The shed roofs mimic the nearby alpine topography of peaks and valleys and animate the buildings silhouette a geometry that extends down the facades as articulated in sheet metal, glass, and translucent channel-glass, an approach avoiding the monotony of typical „big-box“ typologies that proliferate near much of our industrial areas and roadways.

In order to increase speed of construction and to reduce costs the wide span beams of the halls and the sandwich elements of sheet metal for the roofing were prefabricated. The integration of mechanical systems and the grid-like structural system allowed for flexible floor layouts. The roof sheds are oriented to the north, classically, offering even daylighting while the opaque surfaces of the sheds orient to the south, ideally, for photovoltaic panels.

The factory is exemplified here by a flexible and a serial construction system that enhances the workspace and improves the processes for the things that are made there.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by Barkow Leibinger

Canteen Ditzingen
Ditzingen, Germany
Tour Total
Berlin, Germany
Serpentine Summer House
London, Great Britain
Apartment House
Berlin, Germany
Trumpf Smart Factory Chicago
Hoffman Estates
Harvard ArtLab
Allston