Paleocapa 7

Milano, Italy
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Photo © Filippo Romano
Architects
Scandurra Studio
Address
Pietro Paleocapa, 7, 20124, Milano, Italy
Year
2017
Cost
Undisclosed
Stories
5-20 Stories
Client
Zürich Insurance
Team
Alessandro Scandurra, Roberto Songini, Nicola Bianchi, Silvia Zauli, Alessandro Danesi, Marzia De Giovanni

Paleocapa 7 is one of the last refurbishment intervention by Scandurra Studio. The project wants to bring back to ligh the identity of the building, designed by the architect and engineer Pietro Lingeri during the 50's.
The restoring process is carried out through the study and research of the original features of the building. The discovery of vintage photos taken on the building-site at the time has been essential, as these images reveal the clear and formal simplicity of Pietro Lingeri original design, lost in the refurbishments and remakes over time.
The first intervention concerns the opening on the façade, as their proportions needed to be revised.
The redesign of the gate on via Paleocapa and of the entrance shelter are new elements and at the same time they dialogue with the proportions of the pre-existing ones, giving the building a renewed aesthetic and formal precision.
The green areas are redistributed and spots for users are created, so that the garden becomes an expoitable space, a pleasant place where to take a break.
The interiors are designed in continuity with the outside, and are characterized by the use of stone, metal and glass.

Related Projects

  • Bank of Pisa and Fornacette
    Massimo Mariani Architect
  • »Ideenbotschaft« GREY G2 GROUP WERBEAGENTUR DEUTSCHLANDZENTRALE
    two_product + space
  • Baloise Park
    August + Margrith Künzel
  • Verwaltungs- und Sozialgebäude
    Sattler
  • Hegau-Bodensee-Klinikum, Erweiterung Klinikum Konstanz
    GNÄDINGER Landschaftsarchitekten

Magazine

Other Projects by Scandurra Studio

Il Piccolo Peck
Milano, Italy
Palladio Museum
Vicenza, Italy
Uptown - Cascina Merlata Residential Complex
Milano, Italy
Sarca 235
Milano, Italy
MDF Italia Stand - Salone del Mobile 2018
Milano, Italy
Expo Gate
Milano, Italy