R+D 659

Chicago
Photo © Darris Lee Harris, Padgett and Company
Photo © Darris Lee Harris, Padgett and Company
Photo © Darris Lee Harris, Padgett and Company
Photo © Darris Lee Harris, Padgett and Company
Photo © Darris Lee Harris, Padgett and Company
Photo © Darris Lee Harris, Padgett and Company
Architects
Brininstool + Lynch
Location
Chicago
Year
2009
Cost
Undisclosed
Stories
5-20 Stories

To best optimize views and sun while maintaining the street wall, Brininstool + Lynch designed this mixed-use project as two residential slabs set against the street and highway. The resultant corner not only identifies the entry to the building, but also, viewed from the highway below, the entry to the City.

Clear and translucent glazing combined with architectural metal and concrete articulate the lobby and retail functions while masking the garage and building services within the three story base. Above, an exterior level provides for private and shared activities composed in water, stone, plant and wood.

The overlooking residences are developed with full height glass and projected balconies to heighten their experience, while street side residences have floating spandrels and inset terraces to mediate their exposure. Similar materials, forms and detail continue the architecture into the building interior.

Related Projects

  • Big Blue
    carterwilliamson
  • Apartment Fasanenstra├če
    CAMA A
  • Neubau und Sanierung Moosburgstrasse
    Rothen Architektur GmbH
  • Regensburg
    BKK-3
  • CC Residence
    ODA

Magazine

Other Projects by Brininstool + Lynch

Coffou Cottage
Michigan City
Claremont House
Chicago
Basecamp
Chicago
550 St. Clair
Chicago
Racine Art Museum
Racine
Wood House
Chicago