Serpentine Summer House

London, Great Britain
Photo © Iwan Baan
Visualization © Barkow Leibinger
Visualization © Barkow Leibinger
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Architects
Barkow Leibinger
Location
London, Great Britain
Year
2016
Client
Serpentine Galleries London
Team
Jan Blifernez, Jane Wong, Linda Zhang, Vincenzo Salierno (Projektleitung / Project Architect), Blake Villwock (Projektleitung / Project Architect)
Technical Advisor
David Glover Intelligent Engineering, Gerrards Cross, UK
AECOM, AKT11, London,
Engineering, Technical services
Construction
StageOne Tockwith, York, UK

By commissioning a temporary summer pavilion by a leading architect every year, the Serpentine Galleries in Londons Kensington Gardens is known as an international site for architectural experimentation. Its Architecture Programme expands for 2016 with four Summer Houses joining the Serpentine Pavilion.

Queen Caroline’s Temple, an 18th century historical “summer house” attributed to William Kent and situated in the proximity of the Serpentine Gallery, stands seemingly purposeless facing a large meadow. A second, today extinct, Pavilion also designed by William Kent was situated on a nearby man-made mountain constructed from the dredging of the artificial The Long Water. This small Pavilion rotated mechanically 360 degrees at the top of the hill offering various panoramic views of the park and, reciprocally, different views of itself when seen from the park. It was meant to be seen in the park and was meant as a structure from which to see its surroundings. The little mountain and house disappeared at some point in history.

With this in mind (temporality and the absent house) Barkow Leibinger designed a Pavilion in-the-round standing free with all its sides visible. It is conceived as a series of undulating lines constituting bands and forming part of the structure that is reminiscent of a contour drawing (or the act of drawing a form without lifting the pencil up from the paper and only looking at the subject). The logic of generating a structure from loops of ribbon is a self-generating one and comes from a logic of making that is, by coiling material in your hands round and round then stacking the material upon itself.

The new Summer House is organized as four bands of structure beginning with a bench level attached to the ground, a second band of three C-shaped walls crowned by a third and fourth level which forms a roof that cantilevers a tree-like canopy over the smaller footprint defined by the undulating loops of bench wood. The horizontal banding recalls the layered coursing of Kent’s Summer House albeit its idiosyncratic nature. The Summer House is constructed with plywood skin on a steel tube frame, materials intrinsically in harmony with the looping geometry of the structure.

Related Projects

  • Umnutzung Schuhfabrik in 14 Wohnungen Winterthur ZH
    Graf Biscioni Architekten
  • Moritz M-store
    External Reference
  • Jané Winestore
    External Reference
  • Jiu Ke Shu Future Arts Center
    iGuzzini
  • Casa CCFF
    INGENI

Magazine

Other Projects by Barkow Leibinger

Canteen Ditzingen
Ditzingen, Germany
Tour Total
Berlin, Germany
Apartment House
Berlin, Germany
HAWE-Werk Kaufbeuren
Kaufbeuren, Germany
Trumpf Smart Factory Chicago
Hoffman Estates
Harvard ArtLab
Allston