Photo © Adria Goula
Photo © Adria Goula
Photo © Adria Goula
Drawing © Transsolar
Drawing © Transsolar

Lycée Charles de Gaulle

 Back to Projects list
Location
Damascus, Syria
Year
2006

For the new French School in Damascus Transsolar was asked to work with architects Atelier Lion to develop a climate concept attuned to the local climate conditions.

The school complex is made up of small buildings, each with two stacked classrooms, connected via small courtyards. The goal was to find a low-technology solution for ventilation and conditioning of the rooms using local materials as a modern interpretation of the traditional architecture.

Syria has a dry desert climate with hot days and cold nights. Wind-assisted solar chimneys are used to drive natural cross-ventilation through the classrooms. The chimneys are faced with a polycarbonate sheet to trap solar radiation and enhance the stack effect.  During the day, outdoor intake air comes either directly from the shaded microclimate of the courtyards or is pre-cooled using miniature earth ducts made up of pipes embedded in the ground floor slab. Operable louvers at the air intake and exhaust provide ventilation control.

During nighttime, the thermal mass of the chimney releases heat stored during the day and continues to draw air through the open windows and the earth ducts. Cool night air flushes the classrooms, cooling down the thermal mass and providing comfort for the following day.

A shading device above the courtyards provides solar protection during summer days and is opened for cooling at night by radiation to the sky. In winter the operation is reversed to capture solar gains and prevent their loss to the clear night sky.

Architect
Ateliers Lion, Paris

Other Projects by Transsolar KlimaEngineering

Masdar City Master Plan
Abu Dhabi, United Arab Emirates
Gardens by the Bay
Singapore, Singapore
Klimahaus® Bremerhaven 8° Ost
Bremerhaven, Germany
ADAC Headquarter
Munich, Germany
Zollverein School
Essen, Germany
Posttower Deutsche Post AG
Bonn, Germany