Columbia Building

Portland
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Architectes
Skylab Architecture
Lieu
Portland
Année
2014
Étages
1-5 étages
Architecture
Skylab
Contractor
Skanska
Civil Engineer
Vigil Agrimis, Inc.
Structural Engineer
catena Consulting Engineers
Landscape
2.ink Studio
Lighting
Biella Lighting Design
Branding
The Felt Hat
Consultants
Green Building Services
Partner Architect
Solarc Architecture and Engineering Inc.
Sculpture Artist
John Grade
Client
Bureau of Environmental Services

The Columbia Building supports the City of Portland’s Bureau of Environmental Services. Housing workspace, a visitor reception area, and public meeting spaces, the 11,640-square-foot building not only supports the engineering department of the wastewater treatment facility but also functions as an immersive educational experience, all integrated within a sustainable landscape.

The new single-story building features seven folded cast-in-place concrete roof forms that channel stormwater through a planted roof, which drains along the berms into a visible collection system that leads to the Columbia River. The project accomplished three unique objectives in one single campus site: the creation of a vibrant and efficient workspace; clean on-site stormwater filtration; and a dynamic building that stimulates conversation about the health of the region’s watershed and rivers.

The transparent north facade focuses attention towards a central and partially enclosed Commons area, as well as to the habitat that surrounds the building. The serrated curtain wall features operable air circulation vents which enables the interior spaces to be natural ventilated. Mirrored glass reflects and refracts light in the Commons, merging the building into the landscape. The building is LEED Gold certified.

Projets liés

  • Lifestyle Finland
    Lien Tran Interior Design
  • The Wellness Loft
    Lien Tran Interior Design
  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO

Magazine

Autres projets de Skylab Architecture

Skylodge
Powder Mountain
Sideyard
Portland
Civic Park
Eugene
Des Moines Marina Steps
Des Moines
Humbird at Schweitzer Mountain Resort
Sandpoint