IT Tower

Abu Dhabi, Emirats Arabes Unis
Visualisation © Studio Franzina
Visualisation © Studio Franzina
Visualisation © Studio Franzina
Visualisation © Studio Franzina
Visualisation © Studio Franzina
Visualisation © Studio Franzina
Visualisation © Studio Franzina
Dessin © Studio Franzina
Dessin © Studio Franzina
Dessin © Studio Franzina
Architectes
FPA Franzina + Partners Architettura
Lieu
Abu Dhabi, Emirats Arabes Unis
Coût
100 millions - 1 milliard
Étages
20-100 étages

IT Tower is a multifunctional building, with prevailing hotel surface, whose design is entirely made in Italy. The tower interacts with atmospheric conditions using renewable energy and interior natural ventilation. Energy consumption is considerably reduced due to three factors: the irregular ribbon volume that envelops and protects the tower from sun lighting, the double skin shell and the internal spatial distribution. IT Tower design shows externally its internal functional distribution and reveals itself as a stratification of overlapping elements: - the most articulated element is the dynamic perimeter ribbon: it has a structural function and includes vertical connections and technical spaces. At ground level, the ribbon creates a volume, then it grows up to the top of the tower where it becomes the roof, than it goes down on the opposite side, ending as platform; - the suspended volumes have their horizontal floors hanging on two long deep beams. All the shelves have double skin protection with variable section and axle spacing brise-soleils; - the sticking-out glass boxes, simple parallelepipeds fitted between volumes, are dedicated to special uses. In every hotel room, the entrance's axis divides the bathroom in two glass boxes, one more private, hidden by the wardrobe volume accessible from the room, the other one with sink and shower. The bed occupies the middle of the space and faces the big facade window where there is a bathtub that allows also the heat dissipation due to high external sun-lighting. The suites, inside sticking-out glass boxes, have minimal furniture and the internal space is divided only by bathroom volume or by translucent sheets. Engineering design aims to integrate lighting sources and architectural volumes.

Projets liés

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Autres projets de FPA Franzina + Partners Architettura

White Tower
New York
Expandable Building
Padova, Italie
Elizabetes Garden Residence
Rīga, Lettonie
NBD Country Complex
Padua, Italie
Kipsala Complex
Rīga, Lettonie
CT Complex
Cape Town, Afrique du Sud