450 Hayes

San Francisco
Architetti
Handel Architects
Anno
2017
Piani
1-5 Piani

450 Hayes is a new low-rise residential building located in the heart of the vibrant Hayes Valley neighborhood in San Francisco. The irregularly shaped building site was a result of the construction, and subsequent demolition, of the Central Freeway which previously cut through the area. The resultant project is actually two buildings, connected by an internal courtyard that runs the east-west width of the site with bridges connecting the two structures. The north-facing building fronts Ivy Street, while the south facing one fronts Hayes Street. There are 41 residential units in total, with ground floor retail on Hayes Street.

Both buildings are defined by a pattern of wood panels, made from a Brazilian Hardwood called Ipe, that create a kinetic rhythm along the street. Scattered bay windows angled down Hayes Street provide panoramic views of Patricia's Green, an urban park with rotating art exhibits. A birch grove in the project's interior courtyard creates a shady retreat for the building's residents, and loft homes on Ivy Street offer unique sunken living spaces with soaring ceilings and private gardens.

Progetti collegati

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Rivista

Altri progetti di Handel Architects

Nove
San Francisco
Caledonia
New York City
Hemenway Performing Arts Building at Boston Conservatory
Boston
Rosewood
Abu Dhabi, United Arab Emirates
Journal Squared
Jersey City
Flushing Meadows Recreation Center
New York City