Pixar Animation Studios, Building 1

Emeryville
Foto © Sharon Risedorph
Foto © Sharon Risedorph
Foto © Sharon Risedorph
Foto © Sharon Risedorph
Foto © Sharon Risedorph
Foto © Sharon Risedorph
Designer d'illuminazione
Auerbach Glasow
Indirizzo
1200 Park Ave, 94608 Emeryville
Anno
2000
Costo
1M - 100M
Piani
1-5 Piani

Pixar Animation Studios Building 1 sits on a 15 acre campus in Emeryville, California in the heart of the San Francisco Bay Area.  Pixar, the industry leader in computer animation, wanted a building to house their artists, animators, computer scientists and administrators in a culture that encourages the sharing of ideas and talent among different disciplines.  The design team, led by architect Bohlin Cywinski Jackson, included landscape architect Peter Walker and Partners and CEO Steve Jobs.

Auerbach Glasow provided architectural lighting design and management services for the project.  The campus complex includes 3 screening theatres, conference facilities, offices, café, lounge, central atrium and site with an amphitheatre and parking.  The 200,000 square foot facility is a two story, steel and masonry building which houses 600 employees and is master planned with the capacity to expand to more than 1,000 employees.

This cutting edge building is intended to reflect a contemporary industrial aesthetic. The materials of bead blasted steel, hand laid brick and exposed tongue and groove structural spruce deck established the design vocabulary influencing all lighting selections.  The lighting is exposed and expressed as a part of the architecture or an industrial compliment to it.  

Welcoming the visitor and staff at the center of the building is a 2 story, day lit atrium.  Steel floating bridges and stairs are silhouetted against illuminated brick walls.  In the evening, truss mounted theatrical-type fixtures downlight the maple floor 30’-0” below.  Surrounding the atrium are the café, 600 seat screening theatre, two forty-seat screening rooms and second floor conference center.

Restrictive penetration requirements of poured in place concrete above exposed decking required exacting lighting placement during the design phases and precise execution during the construction phase.  Rotating artwork fills the conference center requiring a flexible lighting solution.  Storyboards illustrating films currently under production are mounted throughout the office wings and are illuminated with high efficiency, high output fluorescent fixtures.  The screening theatre is equipped with a theatrical control system replete with a fiber optic star field.

Auerbach Glasow designed the lighting for the Pixar Production Building Phase 2 which opened in 2011.

Progetti collegati

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Rivista

Altri progetti di Auerbach Glasow

Transbay Transit Center - Phase 1
San Francisco
University of California, Davis, Robert and Margrit Mondavi Center for the Performing Arts
Davis
University of California, Berkeley, Law Building Infill and Remodel
Berkeley
Brigham Young University, BYU-Idaho Center Auditorium and HDTV Broadcast Center
Rexburg
San Francisco War Memorial Opera House Renovation
San Francisco
Poly International Plaza
Guangzhou, China