Towson University Academic Center

Bel Air, MD
Foto © Brad Feinknopf
Foto © Brad Feinknopf
Foto © Brad Feinknopf
Foto © Brad Feinknopf
Foto © Brad Feinknopf
Foto © Brad Feinknopf
Foto © Brad Feinknopf
Foto © Brad Feinknopf
Foto © Brad Feinknopf
Foto © Brad Feinknopf
Disegno © ikon.5 architects
Architetti
ikon.5 architects
Sede
Bel Air, MD
Anno
2012
Area

55,000 SF

Program
300 car parking, 120 seat auditorium, 20/30/60 seat classrooms, Break out rooms, Collaboration studios, Learning commons, Wet labs, Clinical Nursing Labs, Faculty offices, Café, Commons

Certification
LEED- Silver

Integrating the building experience with the power of the rural landscape reminds the students of their context and builds on the natural attributes of the rural setting. Every major program space in the building is organized to have view and physical connection to the rolling meadow of this northeast Maryland site. Bifurcating the building’s organization into two halves allows the central space between the two halves, which programmatically houses social collaborative learning spaces, to be an extension of the adjacent rolling meadows. The collaborative common spaces internally terrace up the building as a natural extension of the ground plane and give broad panoramic views of the countryside from every adjacent space.  In this way, the landscape is integrated into the daily experiences of the students and staff and enhances their sense of place and identity. Accordingly, natural daylight is delivered deep within the building and further creates a sustainable and productive environment. Other sustainable approaches that assist in this building achieving a LEED Silver certification are: the exterior enclosure is a ventilated cement board rain screen system incorporating a solar shade on the south and west facades. The cement board is made of recyclable materials and the integrated solar shade assist reducing solar gain in the summer months. On the west side, ceramic fritted glass and vertical fins are included to permit the magnificent views west and reduce solar gain and glare. Minimal disturbance to the land, bio retention systems, orientation for solar harvesting and shading are some site features that help reduce the buildings footprint in the landscape.

Progetti collegati

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Rivista

Altri progetti di ikon.5 architects

Hockessin Public Library | New Castle County
Hockessin, DE
Kirkwood Public Library | New Castle County
Kirkwood, DE
Louis Vuitton | New York Office and Showroom
New York, NY
The Center for Wellness | The College of New Rochelle
New Rochelle, NY
Barrett Honors Residential College | Arizona State University
Tempe, AZ
Campus Commons | The State University of New York
New Paltz, NY