Arkansas Museum of Fine Arts

Little Rock, AR
View from the north
Visualization © Studio Gang and SCAPE
View from the north
Visualization © Studio Gang
Gallery
Visualization © Studio Gang
Blossom
Visualization © Studio Gang
Restaurant Terrace On MacArthur Park
Visualization © Studio Gang and SCAPE
Entrance from the south
Visualization © Studio Gang
View from the south
Visualization © Studio Gang and SCAPE
Model
Photo © Studio Gang
Axon, before
Drawing © Studio Gang
Axon, after
Drawing © Studio Gang
Section
Drawing © Studio Gang
Construction, March 2021
Photo © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Photo © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Photo © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Picture © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Photo © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Photo © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Photo © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Photo © Timothy Hursley
Arquitectos
Studio Gang
Endereço
501 East Ninth Street, Little Rock, AR
Ano
2022
Pisos
1-5 Stories
Cliente
Arkansas Museum of Fine Arts
Equipa
Jeanne Gang, Juliane Wolf, Angela Peckham
Design Architect
Studio Gang
Landscape Architect
SCAPE
Associate Architect
Polk Stanley Wilcox Architects

Creating a vibrant space for social interaction, education, and appreciation for the arts, Studio Gang’s design for the Arkansas Museum of Fine Arts transforms this premier cultural institution into a signature civic asset.

Working from the inside out, the design—which includes both new construction and renovations—clarifies the organization of the building’s interior while also extending AMFA's presence into historic MacArthur Park, opening the museum to the city of Little Rock and beckoning the public within.

AMFA's eight architectural additions have resulted in a motley collection of fortress-like spaces that lack a holistic architectural identity, clear visitor circulation, and visibility to the city and the park of which the museum is a part. Suffering from inefficient operational adjacencies, the museum's three impressive programs—a renowned collection of works on paper, the Museum School, and the Children’s Theatre—are disconnected from each other and their surroundings, making them difficult for visitors to locate and experience.

Conceived as a stem that blossoms to the north and south and anchored by major new visitor amenities, the design mediates between the museum's existing architecture to define a new public gallery and gathering space that provides an unprecedented axis of connectivity linking the museum's disparate programs and also serves as a focal point for extensive renovations that help AMFA meet its growing visitor needs.

Inviting visitors to experience anew the building’s original 1937 façade, the excavation of the existing building allows for visual clarity and transparency and reveals expanded spaces for performance, exhibition, and art making. Extensive renovations transform the museum, adding new dedicated programs that demonstrate best practices for art exhibition, conservation, and research, while the new architecture’s pleated, thin-plate structure signals a strong and reenergized visual identity.

Major new amenities anchor the architecture at both the north and south entrances. At the north end, a new Cultural Living Room acts as a flexible community space for gathering, respite, and contemplation as well as special events. To the south, an outdoor dining pavilion replaces the existing asphalt parking lot, opening the building to the park for the first time. Developed with SCAPE, the design reinforces AMFA's ambition to become a true museum in a park, adding more than 2,200 linear feet of new paths and trails and 250 new trees, which will merge over time with the existing canopy to form a parkland forest, while the architecture’s pleats collect stormwater to feed new gardens and native perennial meadows. Altogether the design embodies the museum's commitment to its community and its environs, strengthening its cultural and educational offerings and connecting visitors to each other, art, nature, and the city.

Projetos relacionados

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architektur
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architektur

Revista

Outros projetos por Studio Gang

Beloit Powerhouse
Beloit
Arcus Center for Social Justice Leadership
Kalamazoo
University of Chicago Campus North
Chicago
WMS Boathouse at Clark Park
Chicago, IL
Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation at the American Museum of Natural History
New York