Le Stanze del Vetro

Venice, Itália
Photo © Harsh Light
Photo © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Photo © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Photo © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Photo © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Photo © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Photo © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Photo © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Photo © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Photo © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Arquitectos
Selldorf Architects
Endereço
Isola di San Giorgio Maggiore, 1, 30124 Venice, Itália
Ano
2012
Custo
Undisclosed
Pisos
1-5 Stories

Le Stanze del Vetro is a new museum dedicated to twentieth and twenty-first century glassmaking which was developed by Fondazione Giorgio Cini in collaboration with Pentagram Stiftung. Located on the island of San Giorgio Maggiore in Venice, the museum is part of a campus of historic buildings which have been restored and repurposed for cultural and educational uses. The 7,400 sf exhibition space is housed on the ground floor of a former boarding school. Remnants of the school have been preserved including its rationalist interior defined by a long corridor with classrooms on either side. The design transforms existing classrooms into seven intimately-scaled galleries for temporary exhibitions and connects them with a new enfilade passageway which functions as the museum’s new main circulation route. Along the original corridor, steel shelving serves as open storage for the museum’s permanent collection, while vitrines mounted inside the original classroom doorways create visually permeable separation between the corridor and individual galleries. Other functional requirements are incorporated into the design including a new accessible entrance, reception, bookshop, media room, restrooms, and storage. This project was realized with local architects Fabrizio Cattaruzza and Francesco Millosevich.

Projetos relacionados

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Revista

Outros projetos por Selldorf Architects

Walden House
Edwards, CO
The Clark: Museum Building
Williamstown, MA
Hauser & Wirth 18th Street
New York, NY
Sunset Park Material Recovery Facility
Brooklyn, NY
Brown University John Hay Library
Providence, RI
10 Bond Street
New York, NY