Vertical Courtyard House

Santa Monica
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Photo © Kevin Scott
Arquitectos
Montalba Architects, Inc.
Localização
Santa Monica
Ano
2019
Pisos
1-5 Stories
Equipa
Structural Engineer: The Office of Gordon L. Polon, MEP Engineer: PBS Engineers, Civil Engineer: Wynn Engineering, Lighting Designer: Sean O'Connor Lighting, Landscape Designer: Elysian Landscapes

Dissolving the boundaries between spaces, both interior and exterior, is the primary design intent of this single-family residence in Santa Monica Canyon. At the street front, privacy is interpreted through the building envelope and material organization. From here these elements begin to shift, or disappear altogether, allowing for a hierarchy of security, exposure and circulation that creates a dynamic, varied experience within the plan.

Conceptually, the house is split into two distinct volumes with a landscaped strip bisecting the space. The floating ‘box’ second floor hovers in place above the poured concrete footing and ground-level living quarters. Comprised of three stories, this new residential construction engages the landscape by blending interior and exterior spaces through mindful massing. Bookending the first floor is the basement complete with a guest suite, family room and walk-out patio, and the third floor featuring a library, two additional bedrooms, bathrooms and the master suite. Integrated planters and a private deck extend the master bedroom, lending a view of the linear pool and reconnecting to the greenspace below. A bridge continues the core circulation from the library across to the secondary mass of the house, providing close proximity for family members while maintaining privacy. The three-story courtyard/atrium feeds light through each of the floors, including the basement, while providing sightlines to the backyard, as well as above and below.

A folding garden feature sees the backyard greenery work its way subtly into the footprint of the living space. This relationship to the plot subverts the traditional notion of ‘boundary’ by allowing the home to feel simultaneously protected and emergent of the site. Coupled with fully operable glazing and the aforementioned interstitial spaces, the home feels occupiable from anywhere on the lot.

Projetos relacionados

  • EFH auf der Bischoffhöhe
    BRH-Architekten AG
  • Polygone
    VIGUIER architecture urbanisme paysage
  • Campus Berner Fachhochschule
    DGJ Landscapes
  • Centrolino
    Heike Schlauch raumhochrosen
  • The Libeň brewery
    Chmelař architekti

Revista

Outros projetos por Montalba Architects, Inc.

Monique Lhuillier
West Hollywood
Isabel Marant
Los Angeles
Nobu
Malibu
Westridge Residence
Los Angeles
LAX International Terminal & Duty Free Shops (Interior Retail and Dining)
Los Angeles
Bex & Arts
Varies