Le Stanze del Vetro

Venice, Italia
Foto © Harsh Light
Foto © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Foto © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Foto © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Foto © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Foto © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Foto © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Foto © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Foto © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Foto © Courtesy of Le Stanze del Vetro
Architetti
Selldorf Architects
Indirizzo
Isola di San Giorgio Maggiore, 1, 30124 Venice, Italia
Anno
2012
Costo
Non dichiarato
Piani
1-5 Piani

Le Stanze del Vetro is a new museum dedicated to twentieth and twenty-first century glassmaking which was developed by Fondazione Giorgio Cini in collaboration with Pentagram Stiftung. Located on the island of San Giorgio Maggiore in Venice, the museum is part of a campus of historic buildings which have been restored and repurposed for cultural and educational uses. The 7,400 sf exhibition space is housed on the ground floor of a former boarding school. Remnants of the school have been preserved including its rationalist interior defined by a long corridor with classrooms on either side. The design transforms existing classrooms into seven intimately-scaled galleries for temporary exhibitions and connects them with a new enfilade passageway which functions as the museum’s new main circulation route. Along the original corridor, steel shelving serves as open storage for the museum’s permanent collection, while vitrines mounted inside the original classroom doorways create visually permeable separation between the corridor and individual galleries. Other functional requirements are incorporated into the design including a new accessible entrance, reception, bookshop, media room, restrooms, and storage. This project was realized with local architects Fabrizio Cattaruzza and Francesco Millosevich.

Progetti collegati

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Rivista

Altri progetti di Selldorf Architects

10 Bond Street
New York, NY
Hauser & Wirth 18th Street
New York, NY
The Clark: Museum Building
Williamstown, MA
Brown University John Hay Library
Providence, RI
Walden House
Edwards, CO